19 november 2024

Al bijna 26 jaar beloont het Instituut van de Bedrijfsrevisoren (IBR) via haar Belgian Awards for Sustainability Reports (BAS) de beste inspanningen op het gebied van duurzaamheidsrapportering in België. De winnaars van dit jaar zijn:

  • What's Cooking Group: Beste eerste duurzaamheidsrapport in de categorie 'grote beursgenoteerde organisaties & PIE's' die al onder de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) vallen;
  • Desmedt Labels: Beste eerste duurzaamheidsrapport in de categorie 'andere organisaties - inclusief KMO's';
  • Elia Group: Beste duurzaamheidsrapport in de categorie 'grote beursgenoteerde organisaties & PIE's die al onder de NFRD vallen';
  • Luminus: Beste duurzaamheidsrapport in de categorie 'grote niet-beursgenoteerde organisaties, samen met grote beursgenoteerde organisaties en PIE's die niet onder de NFRD vallen';
  • LCL: Beste duurzaamheidsrapport in de categorie 'andere organisaties - inclusief KMO's';
  • Vandemoortele: meest originele en meest creatieve duurzaamheidsrapport (gekozen door het publiek).

In totaal hebben 72 organisaties - een nieuw recordaantal! - hun rapporten ingediend voor de wedstrijd en de prijsuitreiking van vandaag werd gevolgd door zo'n 300 geïnteresseerden.

Dit jaar werden de deelnemende organisaties onderverdeeld in drie categorieën op basis van criteria die verband houden met de gefaseerde invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)

  • De eerste categorie bestond uit 27 grote beursgenoteerde organisaties en PIE's die onder de NFRD vallen. 
  • De tweede categorie omvatte 31 grote niet-beursgenoteerde organisaties die aan twee van de drie volgende criteria voldoen: 250 werknemers, €25 miljoen balanstotaal, €50 miljoen netto-omzet. Deze categorie omvat ook beursgenoteerde organisaties en PIE's die niet onder de NFRD vallen. 
  • De derde categorie omvatte 10 andere organisaties (KMO's, NGO's, non-profitorganisaties, federaties en onderwijs- of openbare instellingen).

Oorspronkelijk een milieuprijs, is de BAS vandaag de standaardzetter en enige prijs voor duurzaamheidsrapportering in België geworden. De evaluatiecriteria zijn grotendeels afgestemd op de GRI-standaarden en omvatten de Duurzame Ontwikkelingsdoelen die in 2015 door de Verenigde Naties zijn aangenomen. Sinds vorig jaar bevatten de criteria al een link naar de CSRD en de Europese Duurzaamheidsrapporteringsstandaarden (ESRS) om organisaties aan te moedigen over te stappen naar dubbele materialiteit of zich af te stemmen op de ESRS.

Het is de overtuiging van het Instituut van de Bedrijfsrevisoren dat, zolang de ESRS niet van kracht zijn in België, de toepassing van de GRI-standaarden voor duurzaamheidsrapportering bedrijven vooruit zal helpen richting een geïntegreerde rapportering over alle materiële domeinen op basis van hun betrokkenheid bij stakeholders.

De jury van de BAS bestaat uit vertegenwoordigers van de academische wereld, economische actoren, vertegenwoordigers van de sociale profitsector en de publieke sector, evenals journalisten en bedrijfsrevisoren.

Trends inzake duurzaamheidsrapportering in België

Meer aandacht nodig voor dubbele materialiteit en betrokkenheid van stakeholders

Hoewel de CSRD-regels pas tussen 2024 en 2028 van kracht worden, was de jury verheugd over de inspanningen van sommige organisaties om zich al af te stemmen op de dubbele materialiteitsmethodologie, waarbij stakeholders duidelijk worden betrokken (samen de twee sleutels om de inhoud van de duurzaamheidsinformatie te bepalen) en om zich af te stemmen op de ESRS met bijbehorende kwalitatieve en kwantitatieve openbaarmakingsvereisten.

De jury verwelkomt het feit dat 80% van de ingediende rapporten al zijn afgestemd op de CSRD of er op zijn minst naar verwijzen voor de toekomst of al een dubbele materialiteitsoefening bevatten. Deelnemers aan de Awards bereiden zich al voor op nieuwe regelgevingseisen voor duurzaamheidsrapportering en verhoogde verwachtingen van externe stakeholders.

Groeiend belang van de integratie van duurzaamheid in de governance van organisaties

De jury was onder de indruk van de groeiende kwaliteit van de openbaarmakingen in de deelnemende rapporten met betrekking tot governance, ethiek en integriteit. Het balanceren van informatie is ook essentieel om te voorkomen dat een te positief beeld wordt gepresenteerd.

Externe assurance: een sleutel tot geloofwaardigheid

Actief deelnemen aan externe assurance van niet-financiële informatie zou volgens de jury tot de beste praktijken moeten behoren. De verificatie van duurzaamheidsinformatie door een externe auditor voegt op verschillende niveaus waarde toe:

  • Het brengt extra geloofwaardigheid aan de duurzaamheidsrapporten door de nauwkeurigheid van de informatie te versterken;
  • Het helpt verbeterpunten in de rapporteringsprocessen te identificeren;
  • Het vergemakkelijkt de relaties met banken en financiële investeerders die nu ESG-criteria in hun leen- en investeringsprogramma's opnemen.
Verantwoordelijkheid van ESG-impact over de hele waardeketen

De jury verwelkomt het feit dat sommige organisaties niet alleen hun eigen voetafdruk hebben behandeld, maar ook die van hun toeleveringsketen in de context van ESG (klanten, leveranciers, eindproducenten...).

Creativiteit en originaliteit om de leesbaarheid te versterken

Om impactvolle rapporten te creëren, moedigt de jury organisaties aan om zich te concentreren op een boeiend visueel ontwerp met minder dense inhoud per pagina en gemakkelijke navigatie door duidelijke links en een gestructureerde lay-out. De jury is verheugd over de evolutie richting online rapporten of het gebruik van online bronnen die de navigatie kunnen vergemakkelijken, vooral als er een gemakkelijke terugkeeroptie is. Het gebruik van visuals en infographics verbetert de leesbaarheid en maakt het mogelijk om belangrijke informatie effectief te communiceren.

 

Beste eerste duurzaamheidsrapporten: What's Cooking Group en Desmedt Labels

Dit jaar hebben negen deelnemende organisaties hun allereerste duurzaamheidsrapport ingediend. De jury selecteerde de duurzaamheidsrapporten van What's Cooking Group en Desmedt Labels als de Beste eerste duurzaamheidsrapporten.

De jury waardeert verschillende elementen in het rapport van What's Cooking Group. Het is een zeer sterk eerste rapport, met duidelijke KPI's en doelen, samen met een overzicht van strategische metrics. Het rapport benadrukt effectief de waardeketen en de betrokkenheid van belanghebbenden, waarbij duidelijk wordt uitgelegd waarom de behandelde onderwerpen belangrijk zijn.

Het rapport van Desmedt Labels is een indrukwekkend eerste rapport, inclusief KPI's met doelen en evolutie, genomen acties en hun belang, samen met een samenvattende KPI-tabel die aandacht voor governance toont. De CEO benadrukt duurzaamheidskwesties die relevant zijn voor de sector/producten, wat in het rapport verder wordt uitgewerkt met vooropgestelde doelen.

 

Beste duurzaamheidsrapporten

In de categorie grote beursgenoteerde organisaties en PIE's die onder de NFRD vallen: Elia Group

Het geïntegreerde rapport van Elia Group is een zeer goed rapport met continue verbeteringen, waarbij duurzaamheid in de strategie wordt geïntegreerd en sterke voorbeelden worden gegeven, met name in de interactie met belanghebbenden en ESRS-openbaarmakingen die uitputtend en voorbeeldig zijn. Het rapport is goed gestructureerd, met gebruiksvriendelijke navigatie en foto's die zijn gekoppeld aan de kernactiviteiten.

In de categorie grote niet-beursgenoteerde organisaties, samen met grote beursgenoteerde organisaties en PIE's die niet onder de NFRD vallen: Luminus

De jury waardeert verschillende elementen in het rapport van Luminus. Het toont een mature benadering in de voortgang naar naleving van de CSRD en ESRS, waarbij zowel de ESRS- als de GRI-standaarden worden gevolgd. De presentatie is visueel aantrekkelijk met effectief kleurgebruik en de inhoudsopgave is duidelijk en biedt een goede inleiding.

In de categorie andere organisaties (inclusief KMO's): LCL

Het rapport van LCL is zeer compleet en grondig, met een hoog niveau van maturiteit in de rapporteringsaanpak. Het rapport is duidelijk, gemakkelijk te lezen en goed gestructureerd, met een goed gevisualiseerd waardecreatiemodel.

 

Meest originele en meest creatieve duurzaamheidsrapport: Vandemoortele

De jury heeft drie organisaties geselecteerd om deel te nemen aan de competitie voor deze award: Barco, LCL en Vandemoortele. Uit deze lijst van drie genomineerden koos het publiek uiteindelijk Vandemoortele als winnaar.

Volgens de jury blinkt het rapport van Vandemoortele uit in educatieve inspanning en klare taal. Het legt de aanpak uit en vereenvoudigt de terminologie, waardoor het voor iedereen begrijpelijk is. Het rapport is geschreven in zeer duidelijke en eenvoudige taal. Technische zaken worden begrijpelijk uitgelegd zonder teveel te vereenvoudigen, waardoor het zeer aantrekkelijk is om te lezen. Bovendien vallen de KPI's op en zijn ze gemakkelijk te herkennen.

 

Download hier het volledige rapport: Trends & remarkable reports 2024

Gerelateerd

Wetsontwerp 'CSRD' in tweede lezing aangenomen in de Kamer

Omzetting CSRD-richtlijn opgestart in Kamercommissie Economie

Inge Vanbeveren, adjunct secretaris-generaal IBR

IBR dringt aan op snelle omzetting van de Europese CSRD-richtlijn: bijna 2.500 Belgische bedrijven in onzekerheid

Persbericht